Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rekordköltés a fővárosban

2011.03.27

Különösen sikeresnek tűnik az idei költési szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben élő kormoránoknál és szürke gémeknél.

 A Nagy-tó partját övező fákon jelenleg 62 fészeképítmény található, amelyből 53 lakott, jóllehet további fészkek használatba vétele, építése is várható a madarak részéről. A lakott fészkek közül 28-ban szürke gémek, 25-ben kormoránok fészkelnek. A kikelt szürke gém fiókák még viszonylag kicsik, a kormoránoknál azonban – minthogy a költési szezon időben hosszan elnyúlik – az egészen kicsi fiókák mellett vannak olyan fészekaljak is, ahol a fiatalok mérete már csaknem megközelíti a felnőttekét. Mivel a szürke gémeknél 2-3, a kormoránoknál 3-4 fiókával lehet fészekaljanként számolni, így a kolóniában várhatóan több száz fióka cseperedik fel ebben a költési szezonban. Ráadásul azon a négy nagyobb fán kívül, amelyen a madarak eddig fészkeltek, idén öt másikon is találunk használatban lévő fészkeket.

Mivel fészkeiket igen magasan, a fák ágai között alakítják ki,a látogatók a Nagy-tó túlpartjáról, a tóparti, úgynevezett Nadler-sétányról láthatnak rá legjobban a fészkelő kolóniára. A részleteket persze ilyen távolságból csak távcsővel lehet kivenni.

forrás:http: //www.zoobudapest.com/sikeres-koltesi-szezon