Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Borsikás receptek

2010.05.12

Borsikás libasült

Hozzávalók: 1 kisebb pecsenyeliba, pecsenyefűszer, só, borsikafű



Elkészítés: A megtisztított és megmosott pecsenyelibát jól megsózzuk, és beleforgatjuk kívül-belül a pecsenyefűszer-keverékbe, majd a hűtőben 1 napig állni hagyjuk. Másnap tepsibe tesszük, alá és mellé friss vagy szárított borsikafüvet teszünk. Kevés vizet öntünk alá, és saját levével locsolgatva sütőben megsütjük. A megsült libához ajánlott párolt vörös káposztát tálalni.

Húsos raguval töltött tészta

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált hús (ízlés szerinti)
  • hagyma
  • fokhagyma
  • pirospaprika
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • borsikafű
  • bazsalikom
  • 2 tojás
  • 20 db Schiaffoni tészta
  • 3 evőkanál tejföl
  • 15 dkg reszelt mozzarella
  • oregánó

Elkészítés:

Félkeményre főröm a tésztát (kb. 10 perc), majd kiveszem, és egy nagy, olajozott tálcára rakom, figyelve arra, hogy ne ragadhassanak össze. A húst hagymás alapon megpirítom, majd fűszerezem, ráöntöm a paradicsomot, és összeforralom. Hagyom hűlni. Ha langyos, belekeverem a tojásokat. Kizsírozok egy tepsit, majd a tésztákat óvatosan, habzsák segítségével megtöltöm a raguval, majd egymás mellé fektetem párosával. A kimaradt ragut elkeverem a tejföllel, és ráöntöm a tésztára, megszórom reszelt mozzarellával, rámorzsolok oregánót, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Kékfrankos Rozé borral isteni.

 

Káposztás-babos korhelyleves

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt sertéshús vegyesen (oldalas, tarja és csülök)
  • 50 dkg tarkabab
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 2 db babérlevél
  • 1 szál füstölt szárazkolbász
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • borsikafű
  • 1 evőkanál liszt
  • 6 dl tejföl
  • 1 kis csokor kapor
  • (igény szerint só, én nem használok, a füstült húsok elég sósak)

Elkészítés:

A füstölt húst és a babot külön-külön tálban egy éjszakára hideg vízben áztatjuk.

Másnap leöblítjük a füstölt húst, 2 liter vízben puhára főzzük, levéből kiemeljük. A füstölt léhez adjuk a leszűrt babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt és a hagymákat egészben, 2 db babérlevelet, a borsikafüvet, és az egészet puhára főzzük.

A hagymákat és a babérlevelet eltávolítjuk, a levesből kiemelt kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk. A lisztet simára keverjük 4 dl tejföllel, behabarjuk vele a levest, 5 percig szelíden forraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, ha szükséges, citromlével vagy a káposztalével savanyítjuk. Visszatesszük a levesbe a kolbászt és a füstölt húst, éppen csak összeforraljuk.

Néhány kaporszállal díszítjük, és a maradék tejföllel tálaljuk.

 

Csülök burgonyával és kapros juhtúróval

Hozzávalók:

Elkészítés:

A csülköt fűszeres vízben (babérlevél, tárkony, bors, mustármag, koriander, borsikafű, hagyma, só) puhára főzőm. A megtisztított burgonyát kockákra vágom, sütés előtt leszárítom, bő forró olajban megsütöm.

Egy tepsi aljára teszem a sült burgonyát, rá a megfőzött, félbevágott csülköt, és beborítom az alábbi öntettel: a juhtúrót villával összetöröm, felöntöm tejszínnel, beleteszem a finomra vágott fokhagymát és az apróra vágott kaprot, majd simára keverem.

Kevés zsemlemorzsával meghintem és 20 percig forró sütőben sütöm.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.