Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kincsem

2010.04.08

Kincsem, Kisbér, 1874. március 17.Tápiószentmárton, 1887. március 17.),

a "csodakanca", vagy a "magyar csoda", import angol telivértől származó,  sötétsárga kanca volt.

A világon mai napig egyedülálló teljesítménye, 54 futamból 54-et megnyert, méghozzá hatalmas fölényekkel, gyakran több lóhossznyival. Gyepen a méneket is csúfosan megverte. Bizonyára mindig tudta magáról, hogy nem akármilyen ló, ugyanis elég kényes jellemű volt. Legjobb barátja egy tarka cica, Csalogány volt, egyetlen versenyre sem ment nélküle. Nagyon kényes volt a vízre is, nem mindig volt egyszerű neki tetsző ivóvízre lelni.

Kincsem izületei hatévesen tönkrementek, ami egyáltalán nem csoda, innentől tenyészkancaként tartották. Utódai kikerültek Európa legjobb istállóiba, sikeres versenylovakként, de egyik sem tudta megközelíteni anyja eredményeit.

Kincsem a telivértenyésztés legendás alakjává vált, világhírnevet szerezve az egész magyar lótenyésztésnek. Számos pályát és versenyt neveztek el róla, olyan helyeken is, ahol soha nem is járt.

Életnagyságú szobra a budapesti Kincsem Parkban látható, csontváza a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban található kitüntetéseivel, érmeivel együtt.

Emlékét őrzi az otthonául szolgált tápiószelei birtok is, a Blaskovich család kastélymúzeumában, illetve az angliai Newmarket múzeum is, mely a telivértenyésztés egyik központja.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.