Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar racka juh

2010.05.13

A juh vagy birka (Ovis gmelini aries vagy Ovis aries) az ember által egyik legrégebben háziasított állatfaj, melynek gyapja, teje és húsa is felhasználható. A juh kérődző állat és szinte a füvön is megél – ezért lett a gyengébb legelők első számú hasznosítója.

A magyar racka, vagy hortobágyi racka (évtizedekig szinte csak itt voltak példányai) őshonos magyar fajta, könnyen felismerhető mindkét nemnél megtalálható többszörösen csavart szarváról. Feltehetően ez az állat is a honfoglalás által került hazánkba. Nem érdekes, hogy a pulinak és komondornak is hasonló a szőrzete?!

Közepes termetű birka, szőrzete hosszú, durva tapintású, feketét és fehér fajtát különböztetünk meg. Nem érdekes, hogy a pulinak és komondornak is hasonló a szőrzete?!  A bárányok a lovakhoz hasonlóan sötétebb színnel születnek, fokozatosan világosodik ki szőrük. A ritkább feketék elkezdenek őszülni "darusodni", a fehér színűek kezdetben inkább barnák.

 A legigénytelenebb juhfajta, gyakran a teleket is a pusztán vészelte át. Betegségekkel szemben is nagyon ellenálló. A racka húsa kevés, de nagyon egészséges, finom és tápláló, kevésbé faggyús mint a mai fajták. Jó tejelő, tejéből elsősorban sajtot készítenek.

Forrás: wiki

Ajánlom: http://www.mentsdmegarackat.hu/

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.