Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Borsika

2010.05.06

Borsikafű (csombor, kerti izsópfű)

Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres ízű és illatú növény, amelyet kiskertekben is szokás termeszteni. A feketebors pótlására kiváló azok számára, akik a csípős borstól el vannak tiltva. Minden olyan ételt ízesíthetünk borsikafűvel, amelyhez a recept borsot ír elő.

Nálunk ismertebb a S. hortensis, mely egyéves, lágyszárú, 30-60 cm magas növény. Meleg és fénykedvelő növény, szárazságtűrő. Öntözés nélkül is megfelelő terméshozamot ad. Vetése márciusban-áprilisban történik. A legjobb eredményt úgy érhetjük el,, hogy a vetésre előkészített talajra rászórjuk a magot, majd a szelet kivédve lehengereljük.

Hajtása sötétzöld, virágzáskor lilás, illetve barnás zöld. Virágzásban – július – éri el a legmagasabb illóolaj-tartalmat. A levágott növényt a száránál fogva, árnyékban, szellős helyen szárítsuk, majd morzsoljuk és textilzsákban tároljuk.

A herba enyhén vérnyomásemelő, szélhajtó hatású. Elősegíti az emésztést. Gyomorerősítő gyógytea készíthető belőle. Diétás konyhák étrendjében is igen jó, mivel a fekete borsot pótolja.

Fűszerként használható: kolbászok, hurkák, hús-, burgonya-, bab- és gombás ételek, saláták, káposztafélék ízesítéséhez. A vadpácok, mártások, ecetes uborka egyik legjobb fűszere.

Használatával takarékosan kell báni, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt.
Ezért csak a főzés befejezése előtt pár perccel keverjük az ételbe.

Ecetet is ízesíthetünk vele. A bor- vagy almaecetet üvegébe tegyünk néhány kis ágacskát, zárjuk le és rakjuk a napra érlelni. Pár nap múlva kész is.

Borsikafű gyógytea receptje
Borsikafű, bazsalikom, rozmaring, édeskömény, keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez és felforraljuk. Pár perces állás után leszűrjük, 1-1 csészével reggel és este elfogyasztunk.

Forrás: www.szabadfold.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.