Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Citromfű receptekkel

2010.05.16

A citromfű vagy mézfű (Melissa officinalis) a népi gyógyászat Citromfű - Melissa officinalis

mindenese, de az orvostudomány is elismeri hatását több területen is.

Elő-Ázsiából származik, de már az ókori görögök és rómaiak is ismerték ezt a különlegesen finom fűszer- és gyógynövényt.

Néha 1 méter magasra is megnő, szárai elágazóak, tojásdad levelei hegyesek és csipkésen fogazottak, virágai a levelek hónaljában ülnek és fehér színűek, kellemes citromra emlékeztető illata van. Szárát és leveleit egyaránt felhasználják.

Fényigényes, melegkedvelő növény. Kissé fagyérzékeny, ezért télen érdemes komposzttal betakarni. Tőosztással és palántaneveléssel is szaporítható, Magjának fagyhatásra van szüksége, ezért azokat novemberben vessük el cserépbe. 


Hatóanyagai: illóolaj (citrol, citronellal), csersav, mézga, keserűanyagok, flavonoidok, nyálka, szaponin.

Teája idegerősítő, görcsoldó szemerősítő, vizelethajtó, nyugtató, antivirális (vírusellenes), izzasztó, emésztést elősegítő, szélhajtóm étvágyjavító, lázcsillapító és zsíroldó hatású. Napszúrás, frontérzékenység esetén is alkalmazzák, 


Baktérium, vírus és gombaölő hatású is!

 

 

 Citromfűszörp télire:

2 liter vízbe két nagy marék citromfüvet beáztatunk, beleteszünk két karikákra vágott citromot, és állni hagyjuk egy napig. Ekkor kerül bele kb. 2kg cukor és 5 dkg citromsav, majd a keveréket 15 percig forraljuk. A leszűrt, üvegekbe töltött szörpöt szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. ( sok párna, takaró között).

Citromfű tea készítése: forrázzunk le 3 dl vízzel 3 teáskanálnyi drogot, majd 10 percig hagyjuk állni, majd szűrés után fogyaszthatjuk. Amennyiben 1-2 percig főzzük, erősebb hatású lesz a tea. A napi adag 3-4 csésze tea.

Fűszerként felhasználható: mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek, növényi ecetek készítésekor.

Citromfüves torta

  • Hozzávalók: 25dkg vaj
  • 25dkg porcukor
  • 4tojás
  • 25dkg liszt
  • 1maréknyi citromfű
  • A töltelékhez:
  • 40dkg tejszínes krémsajt
  • 5dkg porcukor
  • 3ek. méz
    A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a sütőporral elvegyített lisztet és az apróra vagdalt citromfű felét. A masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Eközben a tejszínes krémsajtot a cukorral, a mézzel meg a maradék citromfűvel habosra keverjük. A megsült tésztát rácsra borítjuk, ha kihűlt, félbevágjuk. Megkenjük a citromfüves krémmel, majd a másik tésztakorongot is ráhelyezzük. Porckuorral meghintve kínáljuk.

 

Citromfűszirup

Hozzávalók

5 dl víz
50 dkg cukor
2 citrom leve
1/2 fahéjrúd
kb. 20 ág citromfű levelei lecsipegetve

Elkészítés

A cukorból, vízből és a fahéjból szirupot főztem. Mikor felforrt, hozzáadtam a citromfűleveleket, melyeket előzőleg egy nagy késsel felaprítottam. Elzártam a gázt és 20 percig állni hagytam, majd szűrőn átszűrve tiszta üvegekbe töltöttem. Ebből a mennyiségből kb. 7 dl szirup lett.

 

Citromfűmártás

Hozzávalók:

  • 40 dkg majonéz
  • 2 dkg só
  • 3 dkg porcukor
  • 5 dkg mustár
  • 1,5 dl tejszín
  • ½ csomó citromfű
  • 1 citrom
Elkészítés:


A citromfüvet száráról letépjük, megmossuk, és apróra vágjuk. A majonézt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az ízesítő anyagokat és az előkészített citromfüvet. Tálalás előtt tejszínhabot keverünk bele.

Frissen sütött halételekhez adhatjuk.

CITROMFÜVES CSIRKE

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy csirke, 5 dl tyúkhúsleveslé (leveskockából is jó), 1 fej fokhagyma, 2 csokor citromfű (piacon és szupermarketben is kapható), ízlés szerint só és törött bors.

Elkészítés: A citromfüvet apróra vágjuk. A csirke hasát kiöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük, majd besózzuk, és néhány gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A megmaradt fokhagymát is összezúzzuk. A csirke bőrét fakanállal fellazítjuk. A citromfüvet a csirke bőre alá töltjük. (A fűszer fakanállal könnyen begyömöszölhető.) A szárnyast tepsibe tesszük, forró húsleveslével leöntjük, rászórjuk az összes megmaradt fokhagymát, és borssal meghintjük. Erős lángon, saját levével locsolgatva aranybarnára sütjük. Ha elkészült, 20 percig várunk, csak ezután vágjuk fel négy darabra. Salátával, tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Citromfüves sült lazac

Lazac hozzávalók:
1-1,5 kg lazacfilé
citromfű vagy citromgyökér
1 citrom
só, bors, oliva olaj


Grill zöldség hozzávalók:
kis méretű, vékony héjú burgonya
répa
zöldség igény szerint

bors
rozmaring
oliva olaj
Elkészítés: A halat bőrével lefelé az olajos, fűszeres fóliába fektetjük, a tetejét is megfűszerezzük, rátesszük a citromfüvet vagy gyökeret és beburkoljuk alufóliába.

180 fokon 10-15 perc alatt készül el.

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, bőségesen fűszerezzük, meglocsoljuk olajjal majd fólia alatt puhára pároljuk és végül 10 perc alatt megpirítjuk grill funkció alatt.

Forrás: drimmun.com, tuja.hu, receptindex

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.