Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kullancs eltávolítása

2011.03.25
kullancs_t__rk__p.jpgA legutóbbi felmérés szerint Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. Ezek jelentôs része emberre és kedvenc állatra is veszélyes. A betegségek korai felismerése a betegek életét mentheti meg.
Kullancseltávolítás:
A kullancs lárvákat és a nimfákat , mivel ezek épphogy rögzülnek a bőrbe, egy homorú hegyű, 20-G-és injekciós tűvel kel kipöccinteni a bőrből. A kifejlett, vérrel szívott kullancsok (imágók) eltávolítására szolgáló, mindenki által alkalmazható műanyag, orvostechnikai eszköz a KULLANCS -ELTÁVOLÍTÓ KANÁL. Országszerte állatpatikákban és gyógyszertárakban kapható eszköz a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is megkapta annak okán, hogy a kifejlett kullancsot gyötrés nélkül távolítja el a bőrből. Az eszköz a kullancs szipókáját úgy fordítja ki az ember- vagy a háziállat bőréből, mint ahogy a meggymag kinyomó a meggyből a magot, anélkül, hogy megragadná és megszorítaná a kullancs testét (nyálmirigyeit). További információk: a www.drkapiller.hu honlapon.
 

A kullancs-eltávolító kanál használata:
-A kullancs-eltávolító kanalat kivéve a csomagolásból, két végét összepattintva felkészítjük a kullancs eltávolítására.
-A kullancskörnyéki bőrt ráncba emeljük úgy, hogy a kullancs a ránc legmagasabb pontján legyen.
-A kullancsszúrás környékét körbetöröljük abszolút hatású fertőtlenítővel átitatott gézzel vagy vattával.
-A kullancs-eltávolító kanál V-alakú vágatát a kullancs alá csúsztatjuk úgy, hogy a kullancs szúró-szívó szájszerve a vágat öblébe kerüljön.
-A kullancs-eltávolító kanál nyelét megfogva, s ezzel a kanalat a bőrre nyomva, tengelye körül nyolcszor-tízszer jobbra-balra alternálva megpödörjük , s ennek eredményeképpen a kullancs a kanál kávájába esik.
-Ezután a kullancs-eltávolító kanalat kullancsostul megsemmisítjük (a csomagolásába visszahelyezzük és az eü., áeü. intézmény szemetes badellájába dobjuk).
-A kullancs-csípés helyét minden esetben fertőtlenítőszerrel le kell ecsetelni.

forrás: sarret.hu