Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ribizli

2011.07.01

Savanykás íze miatt nem vagyok egy nagy ribizlirajongó-legalábbis evés terén biztos nem. De mostanában ha kimegyek a kertbe, okvetlen a ribiszkebokor közelében kell sétálnom, nem állhatom meg a tündöklő piros kis fürtöcskék hívogatását...

A ribiszke táplálkozási értéke több szempontból is kiemelkedő: nálánál csak a csipkebogyóban van több C-vitamin, de sok benne az E- és a B-vitamin, a karotin és a vas is. Az emésztés szempontjából fontos pektin tartalma az almáéval vetekszik. A vércukorszintet megfelelő szinten tartó szőlő- és gyümölcscukor-tartalma is magas. A fekete ribiszke leveléből készített tea magas vérnyomás, vesebaj, ízületi bántalmak ellen hatásos.
A ribizli egyébként 1-1,5 m magasra növő tüskétlen cserje, amely évenként több fiatal hajtást hoz. A virágok az egy évnél idősebb ágak oldalrügyeiből hajtanak ki, miközben 4-5-6 éves vesszői egyre kevesebbet teremnek, míg végül elhalnak. Az ilyen idősebb vesszőket vágjuk vissza vagy metszük ki, arányosan legyenek fiatalabb és idősebb ágak is. A visszametszést lehetőleg kora ősszel kell elvégezni. Álbogyótermése van, melynek színe a fajtától függ. Április, május hónapban virágzik és termését június, júliusban érleli be. Bogyófürtjei éretten is a bokrokon maradnak. Szüreteléskor célszerű egész fürtöket szedni, így egyébként tovább friss marad.

 

Ha megfelelő helyre sikerül ültetnünk, igénytelen növény, kertünkben mindenesetre minden éven szépen terem, szinte nulla gondoskodás mellett.

 

Ne ültessük tűző napra, inkább félárnyékos, védettebb helyre. Lédús termése egyértelművé teszi, hogy szereti a nedvességet, a sok vízre azonban érzékeny, tehát magas talajvizű területet például nem fogja meghálálni.A bogyósok remekül megélnek az első látásra elvadultabbnak tűnő körülmények között is. Érdemes a kert egy sarkát minél természetesebben berendezni, például málnával, páfránnyal és más hasonló növényekkel erdőszéli hangulatot teremthetünk.

Legjelentősebb rovarkártevője az üvegszárnyú ribizkelepke (szitkár). A hernyó az ág belsejében járatot rág. A tavasszal ki nem hajtott ágak gyanúsak, metsszük le, és égessük el őket.

A levéltetvek szívogatása elsősorban küllemi hiba. A természetszerű kertben általában jelen vannak a kártevők ellenségei, pl. a fátyolkák, fürkészdarazsak és a pókok.

A ribiszkerozsda ellen megelőzésként kerüljük a fenyők közelségét, és telepítsünk a közelbe fehér ürmöt vagy páfrányt.

Gombás betegségei ellen locsoljuk be és permetezzük erjesztett csalán- vagy hagymalével.

Tekintve, hogy az illatos, ízletes bogyók látványa és a csipegetés élménye gyermekeink és vendégeink számára nem csak nagy öröm, de hatalmas vonzerő is, ezért a bogyósok vegyszeres védelmét a házikertben csak különlegesen indokolt esetben tekinthetjük elfogadhatónak.