Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli kertészkedés

2010.11.24

Bizony, bizony, lassan itt a tél, de azért még mindig akadhat tennivalónk a kertben.

Fontos a fák kérgének tisztítása, kezelése. A munka megkezdése előtt terítsünk valamit a talajra, hogy a hulladék könnyen összeszedhető, elégethető legyen. Fagymentes napokon drótkefével, kaparófával meg kell tisztítani a fák kérgét és a vastag ágakat a felváló pikkelyektől. Figyelmesen el kell távolítani a kártevők tojásait, gubóit, a koronából pedig a moníliás gyümölcsmúmiákat, lisztharmatos vesszőket stb. A munkálat végén a törmeléket el kell égetni!

Több gyümölcsfát, mint az alma és a körte érdemes télen megmetszeni. A csonthéjasokat azonban inkább nyáron, közvetlenül a szüretelés után érdemes. A téli metszés során először a befelé, keresztezve növő ágakat kell tőből kiszedni. Természetesen nincs helyük a fákon a törött, sérült, felkopaszodott ágaknak sem. A nagyobb sebek kezeléséről sem feledkezzünk el!

Ma már ritkán használjuk, pedig régi és hatásos módszer a fák törzsének fehérre meszelése. A téli esetleges erős napsugárzás felmelegíthet és aktivizálhat néhány szövetet, azonban a fa árnyékos oldalán és a gyökerekben továbbra is alszanak a hideg, fagyos szövetek. Így a különbség csúnya repedésekhez vezethet. Meszelés esetén azonban a fehér szín visszaveri a fényt.

Télen lehet megszabadulni a nemkívánatos gyökér-, és tősarjaktól is. Felesleges próbálkozás metszőollóval vagy kapával történő eltávolítással próbálkozni, a rügyekből ismét és ismét új vessző fog hajtani. Inkább erőteljes mozdulattal, visszafelé próbáljuk meg letépni azt.