Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar kikerics, a Szársomlyó kincse

2010.05.03

Magyar kikerics (Colchicum hungaricum Janka)

Tavasszal, február-márciusban virágzik, de enyhébb teleken már decemberben előbújhatnak a kis hajtások, akár a hófoltok közül. A virágok rendszerint fehérek, de előfordulnak rózsaszínes-fehér és halványlila változatok is.

Kép A magyar kikerics melegkedvelő, szubmediterrán növényünk, csak a Szársomlyó déli kitettségű, száraz, tápanyagokban kevésbé, de bázisokban gazdag, meszes talajú lejtőjét kedveli. Nevével ellentétben nemcsak nálunk honos, de ez mit sem von le különlegességéből, ugyanis hazánkban ez az egyetlen lelőhelye és Kelet-Közép-Európában is csupán itt fordul elő. Nyugat-balkáni faj, a mediterrán területeken lelhetünk még rá: a Balkán-félszigeten és a Földközi-tenger mellékén.

A magyar kikerics az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, a liliomvirágúak (Liliales) rendjébe és a kikericsfélék (Colchicaceae) családjába tartozó faj. Hagymagumós évelő növény, 5-15 cm, legfeljebb 20 cm magasra nő. Két vagy három élénkzöld, fénylő levele a virágokat megelőzve vagy azokkal egyidőben fejlődik, a virágzás után nő nagyobbra. A három rövidebb és három hosszabb porzó sárga színű. (Ez fontos lehet, ha meg akarjuk különböztetni a hozzá igen hasonló krókuszfajoktól, amelyeknek viszont csak 3 porzójuk van.) Háromrekeszű toktermése már április végére, május elejére beérik, ezután a növény nyugalomba vonul az év többi részére, hogy majd újra elsőként köszönthesse a tavaszt.

Ritkasága miatt fokozottan védett! Ez volt az első hazai virágunk, amelyet hivatalosan is védetté nyilvánítottak 1944-ben. Eszmei értéke 100 000 Ft, de természetesen semmi pénz sem pótolja az esetlegesen tönkretett hagymagumókat…

forrás: www.ujakropolisz.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.