Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nőszirmok

2010.05.29

A nőszirom vagyis írisz (Iris) nemzetség a spárgavirágfélékhez tartozik, azon belül a nősziromfélék családjába.

Az északi mérsékelt övben szűk körben terjedt el, de élőhelyei figyelemreméltóan változatosak, például a hegyi legelőkön és a folyópartokon is találkozhatunk képviselőikkel.

Évelő növények, gyöktörzsekkel, esetleg hidegebb helyeken hagymákkal vészelik át a telet. Hosszú, egyenes száraik lehetnek egyszerűek vagy elágazóak, tömöttek és üregesek. A gyöktörzses fajoknak kard, a hagymásaknak hengeres levelük van.

Magyarországi őshonos fajok:

 • Pázsitos nőszirom (I. graminea)
 • Korcs nőszirom (I. spuria) Védett.
 • Szibériai nőszirom (I. sibirica) Védett.
 • Mocsári nőszirom (I. pseudocarus)
 • Homoki nőszirom (I. humilis subsp. arenaria) Védett.
 • Apró nőszirom (I. pumila) Védett.
 • Magyar nőszirom (I. aphylla subsp. hungarica) Fokozottan védett!
 • Tarka nőszirom (I. variegata) Védett.

   

  Kertjeinkben igen sok változata él, a fehér színtől egészen a szinte feketéig.

   

  Pázsitos nőszirom

  Latin név:Kép
  Iris graminea L. 
  Magyar név:
  Pázsitos nőszirom
  Familia:
  Iridaceae
  Család:
  Nősziromfélék

  Jellemzők: 15-25 cm magas, a földbeni szár vaskos gyöktörzs, mint minden hazai nőszirom fajnál. Levelei 2-szer hosszabbak, a két élű szárnál, 6-12 mm szélesek, 30-50 cm hosszúak. A virágok a száron oldalazva ülnek. A külső lepel szétterülő sallangjai, világos ibolyák, fehér erezetűek, a belső valamint a külső lepelcimpák nyaka bíborszínű. Termése illatos, hatszögletű tok.
  Virágzás: Május-június.
  Méret: 15-25cm
  Élőhely: Tölgyesekben, bokorerdőkben.
  Forrás: Terra Alapítvány Foto: Vidéki Róbert

  Korcs vagy fátyolos nőszirom

  Kép A szibériai nősziromhoz hasonló, de annál szebb, kecsesebb védett, mérgező növény. Nevét a magház meddő csúcsi része miatt kapta. A levelek a szárnál jóval rövidebbek, egy száron több virág is előfordul. Toktermése csőrös. Május-Júniusban virágzik.

  Láp-és mocsárréteken, enyhén szikes réteken fordul elő. Eszmei értéke 10 000Ft

  Forrás: Wiki

   

   

   

   

  Szibériai nőszirom

  Kép

  Magas (80-100 cm), karcsú, védett növényfaj. Mészkedvelő, láp és mocsárrétek, nedves kaszálók, magassásos társulások, láperdők faja. Ibolyáskék színű - a kertészeti változattal gyakran összetévesztett – virágai május-június hónapokban nyílnak. A láprétek, vizes élőhelyek visszaszorulásával állománya veszélyeztetett, jelentősebb előfordulásai a Dunántúlon találhatók.

  Forrás: innovex.veszprem.hu

   

   

   

   

  Homoki nőszirom

  Kép Jellemzők: 10-20 cm magas, a gyöktörzse vékony, indákat fejleszt. A szár egyszerű, levelei keskeny kard alakúak, legfeljebb 15 mm szélesek, szürkészöldek, olyan hosszúak, mint a szár. A virágok a száron rendszerint kettesével nyílnak, sárgák, a lepellevelek torka kékes, a külső lepelcimpák szakállasak, kifelé hajlanak. A toktermés kihegyezett, a magvakon magköpeny található.
  Virágzás: Április-május.
  Méret: 10-20cm
  Élőhely: Nyílt homoki és löszsztyepeken. 
  Védett, eszmei értéke:

  forrás: Terra Alapítvány

  fotó: Szél László

   

   

  Apró nősziromKép

  Jellemzők: 5-10 cm magas, szára a tőleveleknél rövidebb, egyszerű. Levelei kard alakúak, 4-20 mm szélesek. A virágok magánosan nyílnak a szár csúcsán, rendszerint sötétlilák, vagy halványsárgák, de színük változatos lehet. A lepellevél csöve megnyúlt, a külső lepelcimpák szakállasak, hátrahajlók, a belsők a virág közepe felé összehajlók. Termése tok.
  Virágzás: Április-május.
  Méret: 5-10cm
  Élőhely: Sziklagyepekben, löszfalak szélén.

  Védett, eszmei értéke: 5000Ft

  forrás: Terra

  Magyar nőszirom

  Kép 10-30 cm magasra nő. Levelei fokozatosan szélesednek, kifelé görbülnek. Egyenes, hengeres szárának felszíne sima zöld. A szár 1-4 virágot hordoz, a tőből eredő hosszú oldalkocsányokon 1-2 virág nő. Az április-májusban nyíló virágai ibolyakékek vagy lilásvörösek, a külső lepelcimpák szakállasok, a buroklevelek zöldek, hártyás szélűek. Termése rekeszesen nyíló toktermés. Mérgező faj.

  Endemikus faj, húszforintosunk hátoldalát díszíti.

  Fokozottan védett, eszmei értéke: 50 000Ft

  forrás: Wiki

   

   

   

  Tarka nőszirom

  40–50 cm magas, a szár felső részében elágazó. A levelek a szárnál sokkal rövidebbek, kidudorodó erezetűek, 10–25 mm szélesek, kissé sarlós. A szár sokvirágú, az oldalvirágok hosszú kocsányúak. A belső lepellevelek felállók, sárgák, a külsők világossárgák, erezetük ibolyás. Május-júniusban virágzik. A virágzati buroklevél zöld, a szegélye keskeny hártyás. Termése tok.

  forrás: wiki

   

 •  

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  Nincs új bejegyzés.