Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növényvédő növények

2010.05.19
Növényvédő növények
A bioveteményesben a jó termés és a kártevők elleni hatásos védekezés alapja, hogy a gazdák a növényeket évről évre cserélik, azaz más-más növénytársulások váltják egymást!
Te se ültess egyfajta növényeket ugyanarra a területre, mindig vegyes kultúrát alakíts ki! Így növényeid optimálisan hasznosítják a tápanyagokat, egymás számára ideális környezetet teremtenek, és elűzik a kártevőket.
Íme, a legjobb és a legrosszabb növénytársítások:
 • A bab társa lehet a zeller, a saláta, a retek, a petrezselyem, a padlizsán, a kapor, a karfiol és a cékla, de nem szabad a bab mellé ültetni hagymafélét, édesköményt és borsót.
 • A burgonya ideális partnere a zöldbab, a karalábé, a karfiol, a kapor, a káposzta, a spenót, a fokhagyma és a saláta, de nem kedveli a tök, az uborka, a zeller, a paradicsom és a paprika közelségét. A burgonyabogarat leginkább a zöldbab és a fokhagyma űzi el a közeléből.
 • A karfiol kívánságlistáján szerepel a bab, a borsó, a cékla, a saláta, a szamóca és a zeller, míg határozottan idegenkedik a káposztától.
 • A káposzta szereti a pillangós virágú növények közelségét. Kifejezetten előnyös lehet számára, ha salátát ültetsz mellé, mert az száműzi a földibolhákat, a rebarbara pedig megvédi a gyökerét a pusztító golyvával szemben. A káposzta nem szereti a paprika, a paradicsom és a sárgarépa közelségét.
 • A paradicsom szinte megkívánja, hogy a közelébe vöröshagymát és fokhagymát ültessenek, de kedveli a babot, a karalábét, a kukoricát, a retket, a spenótot és a sárgarépát is. Ugyanekkor idegenkedik a burgonyától, a borsótól és a tökféléktől.
 • A paprika kedvence a zeller és a bazsalikom, de rosszul tűri, ha burgonyát telepítenek a közelébe.
 • A sárgarépa védőnövénye a vöröshagyma (kivált a répalégy nem szereti a hagymát), de a káposztán és a céklán kívül mindennel összeültetheted. www.otvenentul.hu

 

Egy csudajó táblázat a  www.felsoszolnok.blog.hu-ról

 

Zöldségek
Jó szomszéd Rossz szomszéd
bokorbab ánizs, bazsalikom, bársonyvirág, borsikafű, karfiol, kukorica, lestyán, sárgarépa, szamóca, tök, csombor, szamóca, uborka, burgonya, káposztafélék, karalábé, saláták, cékla, zeller, paradicsom édeskömény, borsó, borsó, fokhagyma, hagyma, póréhagyma
bimbóskel bab, burgonya, kapor, menta, rozmaring, vízitorma, zeller, zsálya szamóca
borsó kömény, padlizsán, paraj, sárgarépa, kapor, uborka, káposztafélék, karalábé, fejes saláta, kukorica, répa, hónapos retek, cukkíni bab, burgonya, fokhagyma, póré, paradicsom, hagyma
brokkoli bab, burgonya, hagyma, kamilla, kapor, menta, oregano, rozmaring, zeller, zsálya fejes saláta, paradicsom, szamóca
burgonya lóbab, fejes saláta, hagyma, retek, petúnia, kamilla, sarkantyúka, káposztafélék, karalábé, kukorica, torma, borsmenta, spenót, bársonyvirág alma, rozmaring, sütőtök, borsó, tök, cékla, zeller, napraforgó, paradicsom
cékla bokorbab, kapor, uborka, fokhagyma, káposztafélék, karalábé, koriander, kömény, tépősaláta, cukkíni, hagyma burgonya, póré, kukorica, spenót
cukkíni bab, menta, retek, vízitorma, sarkantyúka, kukorica, cékla, karósbab, hagyma burgonya
endívia káposztafélék, póré, karósbab  
fejes saláta borsó, szamóca, spenót, bab, kapor, szamóca, uborka, turbolya, káposztafélék, karalábé, zsázsa, póré, kukorica, sárgarépa, borsmenta, retek, cékla, paradicsom, hagyma petrezselyem, zeller
fokhagyma szamóca, uborka, málna, liliom, sárgarépa, gyümölcsfák, rózsa, cékla, paradicsom, tulipán borsó, káposztafélék, karósbab
hagyma borsikafű, burgonya, cékla, zeller, paradicsom, csombor, kapor, szamóca, uborka, kamilla, fejes saláta, sárgarépa, cékla bab, borsó, káposztafélék.
hónaposretek bab, borsó, sarkantyúka, káposztafélék, karalábé, fejes saláta, zsázsa, mángold, sárgarépa, spenót, paradicsom uborka
káposztafélék üröm, bab, kapor, endívia, borsó, kamilla, burgonya, saláta, koriander, póré, mángold, borsmenta, cékla, zeller, spenót, paradicsom szamóca, mustár, fokhagyma, hagyma
karalábé borsó, burgonya, fejes saláta, póré, hónapos retek, cékla, zeller, spenót bab, paprika, paradicsom
kukorica Bab, csillagfürt, uborka, burgonya, fejes saláta, tök, dinnye, paradicsom, cukkíni cékla, zeller
mángold bokorbab, káposztafélék, sárgarépa, retek  
napraforgó uborka burgonya
padlizsán borsó, kakkukfű  
paradicsom bazsalikom, lestyán, majoránna, oregano, bokorbab, sarkantyúka, fokhagyma, káposztafélé, karalábé, fejes saláta, póréhagyma, kukorica, sárgarépa, petrezselyem, tépősaláta, retek, cékla, zeller, spenót borsó, burgonya, édeskömény, karalábé
paprika bazsalikom, hagyma, lestyán, majoránna, oregano, sárgarépa édeskömény, karalábé
póréhagyma szamóca, kamilla, káposztafélék, karalábé, fejes saláta, sárgarépa, zeller, paradicsom bab, borsó, cékla
retek bab, borsó, fejes saláta, káposzta, karfiol, paradicsom, tök, uborka szőlő
sárgarépa bab, feketegyökér, petrezselyem, rozmaring, zsálya, kapor, borsó fok-, póré, mángold, retek, rozmaring, zsálya, metélőhagyma, paradicsom, hagyma  
spenót szamóca, burgonya, káposztafélék, karalábé, retek, zeller, karósbab, retek, paradicsom, padlizsán  
szamóca borágó, bokorbab, fokhagyma, fejes saláta, póré, hónapos retek, metélőhagyma, spenót, hagyma káposztafélék
torma burgonya, gyümölcsfák  
uborka bab, kapor, kamilla, kínai kel, paradicsom, retek, borsó, káposzta, fejes saláta, koriander, kömény, póré, kukorica, cékla, zeller, hagyma hónapos retek, paradicsom
zeller bokorbab, uborka, kamilla, káposztafélék, karalábé, póré, paradicsom burgonya, fejes saláta, 
Gyógy- és Fűszernüvények
Metélőhagyma  Hagymafélék: Homoktalajon a kamilla van jó hatással a hagymára. A hagyományos vegyeskultúrában jó szomszédja a sárgarépa.  Kölcsönösen elűzik egymástól  a répa és hagymalegyet. Egyéb hasznos társítás a hagyma szempontjából a csombor, kapor, szamóca, uborka, fejes saláta és a cikória saláta.
Fokhagyma  A gombabetegségekkel, pockokkal és a csigával szemben megelőző hatású. Ez nem csak a köztes ültetésűekre vonatkozik, hanem a belőle készített folyékony trágyára is. Ültessük szamóca, málna, gyümölcsfák, paradicsom, cékla, sárgarépa és uborka társaságába. Használhatjuk a virágos kertben is, a rózsa, a  tulipán és a liliom szomszédságában.
Bazsalikom  A bazsalikom a kertben is jól illik a paradicsomhoz.  Szomszédként az uborka egészségére is jó hatással van.
Borsikafű, csombor  Legjobb szomszédja a bokorbab. Távol tartja tőle a fekete levéltetveket.
Borágó  A borágó a gyökereivel át- meg átszövi a talajt, ezáltal javítja. A káposztaféléktől, karalábétól és a cukkinitől távol tartja a kártevőket. Kék virágai méhlegelőként szolgálnak.
Kapor  Sokféle zöldség fejlődésére van kedvező hatással. Különösen jól hat a sárgarépára és az uborkára, de a káposztafélékre, a céklára a salátára  és a hagymára is. Néhány szem kaprot szórjunk közéjük.
Sarkantyúka  A sarkantyúkát a gyümölcsfák tövébe ültetve távol tartjuk a vértetveket. Hernyók, csigák, pockok és hangyák távol tartásában is hatékony. Jó szomszédja a burgonya, a paradicsom, a karósbab és a rózsa. 
Kerti zsázsa  A kerti zsázsa és a hónapos retek igen jó szomszédok, aromájukkal kölcsönösen befolyásolják egymást.
Majoranna  Majorannát akár a növényi trágyalevekhez is adhatjuk. Az erős illatú növény bizonyos mértékig távol tartja a rovarokat. A hagymával előnyösen társítható. A zsenge, fiatal majorannát a csigák veszélyeztetik!
Petrezselyem  A petrezselyem saját magával nem fér össze, ezért évről évre új helyre kell vetni. Úgy vessük, hogy a saláta közelébe kerüljön.  Jó szomszédja a hónapos retek, a késő retek, a paradicsom és a hagyma. Ha a bársonyvirággal ültetjük, sikeresen távol tartja a gyökérfonalférgeket.
Francia tárkony  Jól fejlődik a lestyán társaságában.
Levendula  A hangyákat elriasztja a kertből. Egészséges és mutatós is, ha a rózsával társítjuk.
Lestyán  A lestyán elűzi a kártevőket, ugyanakkor elűzi a szomszédokat is - kivéve a tárkony. Leghelyesebb, ha önálló, elkülönített helyre tesszük.
Citromfű  A citromfű a monarda - méhbalzsam, indiáncsalán -  szomszédságát nem viseli el. A virágzó citromfű kitűnő méhlegelő is egyben.
Menta  A borsmenta kifejezetten rossz szomszédja a kamilla.  A csalán közelében több illóolajat érlel. A káposzta szomszédságában távol tartja a káposztalepkét. Jó szomszédja a sárgarépa, a saláta és a paradicsom.  Gondoljuk meg azonban, hogy érdemes-e ezt a jól burjánzó évelő növényt a zöldségeságyba ültetni. 
Rozmaring  Jó szomszédja az orvosi zsálya.
Zsálya  Az erősen aromás orvosi zsálya távol tartja a hernyót, tetvet és a csigát. A növényeket a zöldségeskert szegélyére ültessük, valamint a rózsa közelébe.  Jó szomszédja a bab, az édeskömény, a káposzta és a rozmaring.
Kakukkfű  Hasonlóan a zsályához, a kakukkfű is távol tartja a káposztalepke hernyóit és a tetveket.  Ezért akár védelmező szegélynövénynek is ültethetjük.
Fehér üröm  A fehér üröm a ribiszke mellett védi azt a ribiszke rozsdától.  A fehér üröm hulladékait nagy mennyiségben ne tegyük a komposztra, mivel sok növényre növekedésgátló hatású.
Izsóp  A zsályához és a kakukkfűhöz hasonlóan ez az erős illatú növény is távol tartja a tetveket és a csigákat. Szintén nagyszerű méhlegelő.
Fekete nadálytő  Jó hatással van a kerti növényekre a nadálytőből készült folyékony trágya.
Kamilla  Jó szomszédja a káposzta és a burgonya, zeller vagy póréhagyma közi is vethető.  Azon növények közé tartozik, melyek a komposztot aktivizálják. A kamillatea a növényekre permetezve erősíti azokat, egyben magcsávázó hatása is van.
Körömvirág A körömvirág jótékonyan hat a talajra, ezért a haszon- és díszkertben egyaránt a vegyes kultúrák egyik alkotója lehet.
Bársonyvirág A természetszerűen művelt kertben a Tagetes fajok a legfontosabb virágok, hiszen nem csupán dísznövények. Talajtakaróként, kártevő elhárítóként, valamint az egészséges vegyeskultúra elemeként egyaránt használhatóak. Ültessük a bársonyvirágot paradicsom, burgonya és petrezselyem mellé. A díszkertben a kisvirágú bársonyvirág talajtakaróként is használható. 
Torma A torma a burgonyára van jó hatással, távol tartja a burgonya bogarat. Ha a gyümölcsfák tövéhez ültetve a monília ellen fejti ki jótékony hatását.

Permetlé saját kezűleg!
Ha a kiskertedben már megjelentek a kártevők, akkor sem kell lemondanod a vegyszermentes gazdálkodásról. Bár a boltban kapható permetszereknél macerásabb növényi alapanyagokból „ellenanyagot” kotyvasztani, ne add fel elveidet, hanem próbáld ki a következő recepteket!
 • A levéltetvek ellen a legjobb orvosság a csalánpermetezés: 10 kg friss csalánt áztass be egy napra 50 liter esővízbe! Ha nem szeretnél élni ezzel a biztos, de nagyon büdös módszerrel, jó megoldás lehet a fák közé ültetett sarkantyúka, mert magához vonzza a tetveket. A zöldbab levéltetve ellen viszont rebarbarafőzettel védekezhetsz. Hetente többször permetezz ezzel a szerrel!
 • A kártevő rovarok hatásos ellenszere a kifőtt és kihűlt burgonyalé, míg a kártékony csigák kiváló gyűjtőnövénye a rebarbara.  
 • Az őszibarackot megtámadó tafrinás levélfodrosodás ellen jó eséllyel küzdhetsz mezeizsurló-főzettel (10 liter vízben áztass 15 dkg szárított füvet), de a tejes víz is hatásos lehet 1 : 1 arányban. A zsurlótea megelőzésként gombás fertőzések kivédésére is alkalmas.      
 • A szamócaatkát, a szamóca egyik legkártékonyabb ellenségét fokhagymalével teheted ártalmatlanná: 10 liter forrásban lévő vízhez tegyél 70 dkg apróra vágott fokhagymát. A siker érdekében fel kell emelned a leveleket, és alulról is be kell permetezned őket.
 • Általános gombaölő szerként bevált a tölgyfakéreg-főzet (1 liter vízben 10 dkg kérget főzzünk meg), és a varádicsvirág főzete (3 dkg virágot 1 liter vízben áztassunk három napig, majd háromszorosra hígítva permetezzük le a gombás részeket).

 

 • A tarackot csicsóka ültetésével számolhatod fel.
 • A cseresznyelegyet peterakás idején (a virágzás után három héttel) fehérürömteával távolíthatod el. A legyek 20 fok fölött bújnak ki a talajból, kikelésüket vastag mulccsal késleltetheted.
 • A légykártól a hagymát sárgarépa ültetésével védheted meg.
 • A drótférgeket félbevágott krumplival gyűjtheted össze, a répaféléket támadó fonálférgeket bársonyvirág telepítésével teheted ártalmatlanná, míg a szamócát mustárral vagy körömvirággal védheted meg a „fonalas” ellenségektől.
 • A lisztharmatra érzékeny növények védőnövénye a mellé ültetett fokhagyma és a sarkantyúka. Az uborka testőre ekkor a bazsalikom, a salátáé a turbolya.

És még néhány fontos növény:

 Nemes pipitér- Chamaemelum nobile és az Orvosi székfű - Matricia recutita:
A növények szárított drogja Azulén tartalmú és a belőle készített por és permetlé baktérium, vírus és gombaölő hatású.

Orvosi rebarbara - Rheum officinale:Levél lemezének főzete levéltetű és atkaölő.

 Nagy csalán - Urtica dioica: A levelek szárított leveleiből készített permetlé Hisztamin tartalmú, hatásosan irtja az atkákat és levéltetveket.

 Szappanfű - Saponaria officinalis: Permetleve pajzs- moly- és vértetvek ellen nagyon hatásos.

 Csillaghagyma - Tulbaghia violacea: A növény gyökerének illata elűzi a rágcsálókat, például vakond, pocok.

 Dalmátvirág - Tanacetum cinerariifolium: A szárított levél Piretrint tartalmaz. A szétszórt por távol tartja a legyeket, hangyákat, csótányokat, poloskákat. A háziállatok szőréből kiirtja a bolhákat és a tetveket. A porból permetlé is készíthető, ami még a burgonyabogarat is elpusztítja.

 Féregűző varádics - Tanacetum vulgare: A dalmátvirághoz hasonló hatással bír.

forrás:  www.smart.hu

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.