Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mosás

2010.05.05

Mosás

Környezetbarát alternatívák

 

 • Mosószóda
 • Mosószappan
 • Szódabikarbóna
 • Ecet
 • Citromlé
 • Mosókorong
 • Ne feledjük a mosódió és ecet párosítását!

A mosószóda beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1051 Budapest, Nádor u 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06/1/311-7855.

Áztatás


Az "idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 oC-on) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat!

Adagolás


A forgalomban lévő mosóporok dobozán feltüntetett adagolási útmutatókról kiderül, hogy a gyártók 250-300 ml mosópor használatát javasolják egy átlagos mosáshoz. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy vízlágyító használatával (pl. mosószóda) ez a mennyiség nyugodtan 50 ml-re is redukálható. Pláne, ha éltünk a specifikus folttisztítás és az áztatás lehetőségével! A mosópor betöltésekor előfordulhat, hogy a mosószer egy része nem oldódik fel és a dob alján leülepszik. Ez akár 40 %-os veszteséget is jelenthet. Annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába, és közvetlenül tegyük a mosódobba! Vagy oldjuk fel a mosóport, mielőtt a gépbe helyezzük. Ha ugyanis mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket. Ugyan folyékony mosószerek és zselék esetében ezt nem kéne megtennünk, de semmi értelme vizet vásárolni és cipelni. Inkább otthon keverjük hozzá!
Javaslatunk: 50 ml normál mosópor + 50-100 ml mosószóda vízlágyításra.

Öblítés


Már említettük a felületaktív anyagokat, melyeknek egy csoportját alkotják a kationos tenzidek. Jelentőségük a mosószerek (anionos tenzidek) eltávolításában, vagyis öblítőszerként való használatukban van. A bolti öblítők hatóanyagai azonban bevonatot képeznek a szövet szálain: ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus szálas anyagok elektromos feltöltődése is csökken. A puhaságnak és az illatnak azonban ára van: miattuk húsz százalékkal csökken a textília nedvességfelvevő-képessége. A törlőrongyok, törölközők, pelenkák, fehérneműk illatos öblítése így többet árt, mint használ. A kationos felületaktív vegyületek nem bomlanak le teljesen a víztisztító berendezésekben, tehát terhelik az élő vizeket. Ezenkívül a szintetikus öblítők hatóanyagai, mivel a textíliában maradnak, bőrirritációt is kiválthatnak az arra érzékenyebb személyeknél.
Az ecet minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítőszere. Önts az öblítőtartályba előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet! Ne félj, nem marad tőle ecetszagú a ruha. Semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a sötét pamutholmi csíkozódását, segít megőrizni a sztreccs (stretch) anyag rugalmasságát. Ha mindenképpen illatosítani szeretnéd a ruhaneműt, pár csepp illóolajat csöppents az utolsó öblítővízbe!

Szárítás


Ha csak lehet, centrifugálás után szellős helyen szárítsd a ruhákat! A világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat érdemes napon szárítani, mert fertőtlenít és fehérít. Még az anyatejes csecsemő sárgafoltos pelenkáját is kifehéríti! Ha a lakásban kell szárítani, igyekezz minél több vizet kicentrifugálni, kifacsarni a ruhából. Hamarább szárad a ruha, és a fürdő sem nedvesedik annyira.

Vasalás


A vasalást, ha csak lehet, helyettesítsd kímélő mosással, még gondosabb teregetéssel, és száradás után az azonnali hajtogatással, nem vasaló férfi lévén pedig azzal, hogy legfeljebb a zakó nélkül viselt ingek vasalását várod el hozzátartozódtól! Mint Te is tudod, időrabló és energiapazarló dolog a vasalás. Nyáron használd a mosógépeden a centrifuga-stop programot, mellyel megkíméled a ruhákat a gyűrődéstől, s ezután vállfára akasztva "kilógják" magukat a pólók és az ingek.

Jó tanácsok összefoglalása

 

 • Víztakarékos mosógépet vegyél!
 • Energiahatékony mosógépet válassz, ezek akár hetvenöt százalékkal is kevesebb energiát fogyasztanak, mint a régiek.
 • A környezettudatos mosás már a ruhavásárlásnál kezdődik: az alapanyag, a bevarrt gombok anyaga, a csatok, gumik minősége szabja meg, mekkora energia- és vegyszerbefektetéssel lehet a ruhát később tisztán tartani.
 • Mosás előtt végezz egyedi folttisztítást, és szükség szerint áztasd is be előre a szennyest!
 • Áztatáshoz mosószódát használj!
 • Használj alternatív mosószert, vagy a boltiak közül azokat, melyek a legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazzák!
 • Foszfátmentes mosóport vegyél!
 • Ne vegyél univerzális mosóport, mert rengeteg vegyi anyagot tartalmaz!
 • Öblítőszert ne vegyél! Szükség esetén kevés ecettel, vagy természetes illóolajjal helyettesítsd ezeket!
 • A felesleges mennyiségben adagolt vegyszerek a környezetben fejtik ki majd hatásukat. Gondosan adagolj, és a mosószert mosás előtt keverd el kevés vízben, hogy biztosan oldódjon!
 • Közepes keménységű vízhez egy csésze szappanpehelyből és fél csésze mosószódából készíthető házi mosópor. Egy evőkanál szintetikus mosóport is adhatsz hozzá.
 • Csak teljes mosást indíts!

 

 

Folt fajtája

Tisztítási útmutató

Friss gyümölcsfolt

Áztassuk tejbe vagy savóba!

Vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából!

Fűfolt

Dörzsöljük glicerinnel a foltot!

Golyóstoll, tinta

Dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal!

Izzadságfolt

Langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk!

Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből.

Kávé-, tea-, colafolt

Tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni!

Ecetes, majd normál öblítés!

Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát!

Mustárfolt

Dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben!

Penészfolt

Öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra és tegyük ki napfényre és tartsuk nedvesen!

Rágógumi

Dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le!

Rozsdafolt

Áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki!

Rúzsfolt

Hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki!

Vérfolt

Áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal!

Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra!

Viaszfolt

Tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt!

Vörösboros, sör vagy likőrfolt

Áztassuk bóraxos oldatban!

Zsírfolt

Forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.