Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Monília

2010.05.19
Gyümölcsevő gomba a kertben

A fákon múmiává aszalódott termések, az érett gyümölcsökön pedig barna, rothadó foltok: ha nem vigyázunk, a kertünket is megfertőzi a gomba!

 


Hazai almatermésű és csonthéjas gyümölcsfáinkat régóta ismert két Monilia gombafaj fertőzi. A Monilia fructigena gomba a gyümölcsöket károsítja. Sokan ismerhetik, hiszen a megvásárolt gyümölcsök között is találunk ilyen terméseket: a felületen gyorsan növő, nagy méretű, több cm-es középbarna elszíneződés, majd puhulás lép fel, rajta általában gyűrű alakban sárgás színű kiemelkedő párnácskák, (azaz gomba telepek) fejlődnek. A fertőzött gyümölcs megpuhul, lehullik a fáról. Bizonyos fertőzött gyümölcsök összeszáradnak, mumifikálódnak, és a fán vészelik át a telet. A gomba csak sérült gyümölcsöt képes megfertőzni, ezért ellene a sérülések megelőzésével eredményes a védekezés. A gyümölcsöt károsító rovarok ellen időben alkalmazott rovarölő szeres kezelésekkel megelőzhetjük, hogy a kártevők sebzésükkel ne nyissanak utat a gomba behatolásának.

monilia_frucitega

Két rokon gomba fertőz

A Monilia laxa gombafaj csak a csonthéjas gyümölcsfajokat - őszi-, kajszibarack, szilva, cseresznye, meggy, mandula - és azokkal botanikai rokonságban álló díszfákat, díszbokrokat (dísz-szilva, törpemandula, babarózsa stb.) fertőzi. A legsúlyosabb kárt virágzás idején, a bibén keresztül bejutó gomba okozza: a virágok néhány nap alatt elhalnak, mintha leforrázták volna őket.

Leforrázott hajtás

Ezt követően a virág tövében kihajtó levelek, majd a hajtás is néhány nap alatt elhal. A hajtásból a gomba a vesszőbe jut, a több éves ágak felé halad. A gomba mozgását a fás részeken az ágak elhalása kíséri. Ez a gomba képes a csonthéjas gyümölcsfák terméseit is megfertőzni, azok barna színű puhulása azonos a M. fructigena gombánál leírtakkal. A különbség: a barnuló foltokon szürke színű, elszórt gombatelepek fejlődnek ki.Monilia fructigena

Tél végén, tavasszal csíphetjük nyakon a gombát

Mindkét moníliafaj a lehullott vagy a fán maradó gyümölcsökön vagy a fák kérgén szokott áttelelni. Ezért a kémiai védekezés alapja a téli, nyugalmi időszakban, tehát rügypattanás előtti lemosó permetezés réz tartalmú szerekkel. A Monilia laxa virágzáskori fertőzése ellen hűvös, párás, csapadékos tavaszon virágzás elején, közepén és a sziromhulláskor, tehát 3x ajánlott permetezni.

Eredményesen használhatók házikertekben a következő hatóanyagú gombaölő szerek: kaptán, benomil, tiofonátmetil, ciprodinil, ciprokonazol, fenarimol, hexakonazol, miklobutanil, penkonazol, iprodion, procimidon, vinklozolin, fenhexamid.

forrás: www.novenydoktor.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.